Nasza szkoła uczestniczy w obecnym roku szkolnym, w unijnym Programie dla szkół, który jest realizowany przy współpracy z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa. W ramach programu 17.04.2023 r. uczniowie klas IV-V wzięli udział w warsztatach kulinarnych, których celem było promowanie zdrowej diety bogatej w warzywa, owoce i produkty mleczne oraz zwrócenie uwagi na nie marnowanie żywności.
Podczas zajęć dzieci przygotowały koktajle według własnych upodobań, miały możliwość poszukiwania nowych smaków i eksperymentowania. Uczniowie z dużym zaangażowaniem mieszali składniki (owoce, płatki owsiane, siemię lniane, orzechy, kakao, mleko migdałowe, owsiane, zwykłe, przyprawy…..) a w części podsumowującej rozmawiali o swoich doświadczeniach z prowadzącą zajęcia panią Martą Wójtowicz edukatorem żywieniowym.
Zajęcia dostarczyły uczniom nowych doświadczeń i zwróciły ich uwagę na ważną rolę zdrowego odżywiania, które ma wpływ na ich rozwój i szkolne osiągnięcia.
Zachęcamy również Rodziców do wspólnego kontynuowania w środowisku domowym zdrowego odżywiania i aktywnego stylu życia, co niewątpliwie wzmocni skuteczność Programu, a przy tym będzie inwestycją w zdrowie całej rodziny.