Projekt „Jedzmy odpowiedzialnie…”

logo1

 

 

 

 

 

 

W bieżącym roku szkolnym nasza szkoła zakwalifikowała się międzynarodowego projektu ” Jedzmy odpowiedzialnie„. Projekt koordynowany jest przez fundację „ Szkoły dla ekorozwoju„ a jego celem jest promowanie postaw i podejmowanie działań w kierunku zrównoważonej konsumpcji w kontekście rozwoju globalnego.

Zagadnienia, które porusza projekt to:

  • żywność lokalna i sezonowa.
  • bioróżnorodność w rolnictwie.
  • sposoby produkcji: bio-produkty, rolnictwo organiczne, sprawiedliwy handel.
  • konsumpcja mięsa.
  • żywność przetworzona i olej palmowy.
  • marnotrawstwo żywności.

Realizując założenia projektu szczególną uwagę zwrócimy na żywność przetworzoną i olej palmowy. Dowiemy się jaki wpływ ma żywność przetworzona i olej palmowy na nasze zdrowie, odpowiemy na pytania: gdzie produkowany jest olej palmowy i jaki wpływ na środowisko ma jego produkcja?.

Drugim obszarem, na który chcemy zwrócić uwagę jest marnotrawstwo żywności. Kupujemy za dużo, kupujemy bez zastanowienia, kupujemy nie zwracając uwagi na terminy przydatności do spożycia. A co robimy z produktami niewykorzystanymi? Zazwyczaj wyrzucamy! Czy tak musi być? Jak ograniczyć ilość marnowanej żywności? Na te pytania spróbujemy odpowiedzieć w ciągu tego roku.

Na realizację naszych celów otrzymaliśmy dofinansowanie w kwocie 400 Euro.

Opiekunowie przedsięwzięcia: Marzena Orłowska i Małgorzata Ostrowska-Walczak zachęcają do współpracy: uczniów, nauczycieli, rodziców i  wszystkich, którym zrównoważona konsumpcja leży na sercu. Podzielcie się z nami swoimi pomysłami  i spostrzeżeniami.

Członkowie Eko-Komitetu

logo2